header image
Popularni sadržaji
Home - Početak arrow Newsflash arrow Poređenje troškova
Poređenje troškova PDF Print E-mail
20. okt 2007. u 20:14

    Zbog mnogih nedoumica i radi lakšeg odlučivanja o nabavci nekog od uređaja, pripremili smo za vas tabelu koja tome može puno doprineti. 

     Dijagram prikazuje koliko bi para potrošili u evrima za svaku vrstu goriva (plin, benzin, dizel i  metan). X osa se odnosi na pređeni broj kilometara a Y osa je vrednost u evrima potrošena za određenu kilometražu. Presek linija pokazuje momenat kada se anulira razlika u uloženim parama za ugradnju autogasnog sistema. U kalkulaciju je uračunato početno ulaganje u ugradnju autogasnog sistema.

     Primer: za automobil novije generacije sa EURO 3 i EURO 4 motorima snage do 100kW i četiri cilindra - ugradnja, sa originalnom italijanskom opremom, košta oko 850 eura. Prosečna potrošnja, (na primer 1.6 litara) u gradu je oko 9 litara na 100km, a plina recimo 11litara na 100km. Po dijagramu, ulaganje u plinski sistem se isplaćuje, po sadašnjim cenama naftinih derivata, kada vozilom pređete oko 25.000 kilometara (pogledati gde se seku crvena i zelena linija). U kalkulaciji nije uračunato da u savremenom sekvencijalnom gasnom sistemu, po pravilu, vozilo uvek startuje na benzin. Tako da ipak pređete jos koji kilometar. Za takav isti auto potrošnja metana u gradu je oko 5 kilograma. Prosečna cena ugradnje metanske instalacije je oko 2.400 eura. Po datim parametrima isplativost metanske istalacije je na pređenih 35.000km.
Za dizel je uzeta cena eurodizela i razlike u kupovini automobila sa dizelskim motorom, koja je u startu skuplja u odnosu na benzinca. Prosečna potrošnja običnog dizelaša (bez turbine) je oko 7 litara u gradskoj vožnji.

    U excel tabeli data je mogućnost da menjate podatke kao sto su prosečna potrošnja, cena goriva, i cena instalacije autogasnog sistema. Možete, na primer, da promenite i potrošnju dizela na 6 - 6.5 litara, ali i da dodate razliku u većoj nabavnoj ceni turbodizela. Takođe, možete videti da za motore veće zapremine i sa vise cilindara, zbog velike potrošnje na benzinu, da se ugradnja uređaja po ceni od 1.200 do 2.000 eura brzo isplati. Moramo da naglasimo da je ovo gruba računica, jer nisu uzeti neki faktori kao što je održavanje atogasnog sistema, koje ipak ne prelazi cenu prosečnog održavanja dizelaša, (npr. manje prlja ulje). Nije računata ni cena atestiranja. S druge strane, vrednost  pri prodaji automobila sa instaliranim autogasnim sistemom je veća u odnosu na standardni benzinac.

(Tabela u EXCELu sa grafikonom, 41KB)

ANKETE
Za kojeg proizvođača TNG i CNG opreme znate?
  
Šta bi Vas opredelilo kod kupovine TNG/CNG uređaja?
  
Trenutno prisutni
Imamo 4 gosta „online”